close
Diverse

70:20:10 model til læring og udvikling

Learning

Der eksisterer to 70:20:10 model i erhvervslivet – modellen for Learning & Development og den anden med fokus på Innovationsstyring. Denne artikel omhandler modellen, som fokuserer på L&D.

70:20:10 modellen for Learning & Development blev udviklet med afsæt i forskning på Center for Creative Leadership (CCL) i North Carolina (USA) i begyndelsen af 1980’erne. I dag er det en L&D-strategi til at styrke arbejdspladsens performance.

Men hvordan virker denne ramme som en strategi? Og hvordan kan du implementere modellen 70:20:10 i din virksomhed?

 

1) Få mest ud af de 70%.

Se nærmere på de aktiviteter, der udgør 70% af den erfaringsbaserede indlæring. Performance support er en vigtig del af de 70% (Hver gang en medarbejder søger hjælp til noget på jobbet i trænings- eller referencemateriale, er det Performance support.) Du kan gøre et par ting for at sikre, at din Performance support er mest effektiv og nyttig.

En vigtig del af dette er at bruge de rette læringsstyringsværktøjer. Med et Learning Management System, kan du også få de data, du har brug for at sikre, at dine præstationsunderstøttende materialer bliver brugt. Plus, Performance support kan blive tilgængelig på mobile enheder. Det er praktisk – og en effektiv måde at få mest ud af de 70%.

 

2) Glem ikke de 20 %.

Vi mennesker er sociale væsener. Social læring sker naturligt, fra en medarbejder til en anden, så man kan ikke fremtvinge det. Man kan dog lette det og give de rigtige værktøjer, som understøtter det. Kig efter et LMS designet til hurtig og nem uformel videndeling, dvs. et LMS, der fx har funktioner, som vi kender det fra sociale medier, hvor man kan chatte, skrive opdateringer og kommentere.

 

3) Vær opmærksom på de 10 %.

Det er en misforståelse, at 70:20:10 er anti-træning. Det passer ikke! Men da formel uddannelse blot udgør 10% hos mange organisationer, skal man være sikker på, at kvaliteten af træningen er høj. Tænk på formel læring som grundlaget og udgangspunktet, hvorfra erfaringsbaseret og social læring kan udvikle sig. Hvis din formelle læringsgrundlag er solid, vil den erfaringsbaserede og sociale læring følge efter, og dermed blive mere aktiv og succesfuld.
Kort sagt, få mest ud af træningen i organisationen med 70:20:10 modellen, start fra bunden med at sikre udbytterig uddannelse af høj kvalitet – derefter kan man sikre værktøjerne og rammerne, som opfordrer til social og erfaringsbaseret læring, er nærværende.

Samblr

The author Samblr